lördag 14 januari 2012

En dag i kulturens tjänst


Kultur anses vara vänster. Den s k borgerliga kulturen är suspekt och reaktionär. Därmed så hamnar Mozart, Bellman och alla de som bär upp vårt svenska kulturarv i bakvatten. Eller som fru Sahlin så elegant uttryckte det: ”Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ’töntiga’ saker.”


Vi borgerliga kulturtöntar kunde idag övervara invigningen av Farsta Kulturcentrum. Ett samarbete mellan kulturförvaltningen i Stockholm, Primaskolan och Atrium Ljungberg, företaget som förvaltar Farsta Centrum. Utbudet av kultur var mycket brett. En härlig Bellmanssångare, Bengt Jonshult, en underbar indisk dansgrupp och mycket, mycket mer fanns att avnjuta. Vi kände att i Farsta har vi en identitet, en historia och något som binder ihop oss.


Vänstern, kulturbärarna par preferencé, representerades av tvenne motståndare till kultursatsningen. De borgerliga, som ser ett värde i den breda kulturen, var desto fler. Vi gladdes över att Farsta även kulturellt blir ett centrum i söderförort. Dessutom ser vi fram emot att få fira midsommar på Farsta Gård. Med minnen från Bellman, beskriven av Stig Trenter och med många deltagare med olika bakgrunder. Farsta har en kultur som vi borgerliga aktar och vördar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar