torsdag 29 december 2011

Farväl till 2011


Om tvenne dagar välkomnar vi ett nytt år. Detta innebär att ett antal mer eller mindre påverkade människor kommer att skada sig då man misslyckas med fyrverkerier. För andra en tid för eftertanke och reflektion över vad som varit och vad som skall komma.

Hur ser då det förgångna året ut från ett Farstaperspektiv? Vill börja med övergången till energisparlampor. För vår familj medför det ett ständigt trevande i mörker. När denna giftiga tingest behagar ge ett tillfredställande ljus så är det dags att släcka den. Priset för Barsebäck och en teori om utsläppen. Frid över Edisons minne.

I Stockholm har striden om slussen rasat. Socialdemokraterna vill tydligen restaurera det som i mina ögon mest påminner om en bekvämlighetsinrättning. Vad (V) vill har jag aldrig förstått. Benny Andersson ägnar sig åt någon form av nostalgi för 40-talister. (MP) har varit en konstruktiv kraft innan avhoppet. Tar mig friheten att citera Mats E P Lindqvist. ”Vi driver just nu en linje i slussenfrågan som är tydlig med vad vi inte vill: Inte det nu beslutade nya Slussen. Men vad är vårt alternativ ? Där finns nu hela spektrat av åsikter från någonting som kan ligga mycket nära det nya Slussen, till ett fullständigt bevarande av det nuvarande Slussen. Alla vet nu vad vi inte vill men vad vill vi?”

Juholt har dominerat en stor del av den inrikespolitiska scenen under hösten. Ett nytt ord har etablerats: Juholteri. Denne stackare får mig osökt att tänka på Peters princip. Denna säger att alla framgångsrika medarbetare i en hierarkisk struktur kommer att befordras till sin högsta kompetensnivå eftersom de har visat sig vara bra på det de gör. Efter detta kommer de att befordras till sin inkompetensnivå.

Socialdemokratins svårigheter och tappade opinionsstöd är vinst för demokratin. Sverige har de facto varit en enpartistat under dryga 40 år. Man har haft problemformuleringsprerogativet, kunnat missbruka utnämningsrätten och nästan lyckats med att göra vårt land till DDR light. Tack Juholt.

I Malmö m. fl. städer har vuxit upp en kriminell kultur som använder vapen på ett sätt som vi aldrig tidigare varit med om. Parantetiskt kan nämnas att detta vilda västernbeteende får vänstern att ropa på förbud för skyttesporten. Personligen tror jag mer på de låga straffen och våra bekväma fängelser som orsaken till den accelererande våldskriminaliteten. Ola Lindholm dömdes för ringa narkotikabrott. Hans liv och karriär spolierades. Som yrkesförbrytare hade han sluppit undan straff p g a straffrabatten för de tungt kriminella.

Farsta är en del av Europa och den funderande från denna stadsdel är en varm vän av EU och euron. Greklands dubbla bokföring förfärar mig. Hoppas att euron kommer att tillfriskna och bli den universella valuta som alla europavänner önskar.

Man skall ju alltid avlägga ett nyårslöfte. Mitt blir – mera Funderingar från Farsta!

Fotnot:
Peters princip lanserades av Dr. Laurence J. Peter. Teorin lanserades på ett humoristiskt sätt i boken The Peter Principle, utgiven 1969. Bokens svenska titel är "Peters princip : en "hierarkiologisk studie" av inkompetensens förekomst och symtom" och är översatt och något försvenskad av Jan Wahlén, utgiven 1970. Teorins centrala del beskrivs i boken som följer:

I en hierarkisk organisation kommer varje anställd att befordras till sin inkompetensnivå.

En av de teser som Peter hävdar är den s k cykelställsprincipen. De stora och dyrbara besluten tas omgående, men cykelstället utanför fabriken kan diskuteras i timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar