Det är semestertider. Tack vare Alliansen har svensken mer i plånboken och vi har en valuta som stärkts gentemot euron och dollarn. Det kan vi glädja oss åt när vi beger oss utrikes, men stannar vi hemma är bilden inte lika ljus.
EU:s statistikbyrå Eurostat har granskat konsumentpriserna i Europa och då blir läget ett annat och betydligt dystrare. Eurostats genomgång visar att svenska konsumenter får betala 40 procent mer för alkohol och tobak än EU-genomsnittet, 38 procent mer på hotell och restaurang, 26 procent mer för kläder, 16 procent mer för livsmedel och 15 procent mer för elektronikvaror. Det enda som är något billigare än EU-snittet är möbler och bilar. Svenska konsumenter betalar mest per kilowattimme för elen. Klädpriserna ger Sverige en föga smickrande förstaplats i EU.
Varför är det då på detta viset? För att börja med elpriset så är det enkelt. Rensas detta från skatter och subventioner till diverse dyra experiment som vindkraften är det svenska elpriset bland den lägsta i Europa. Skulle sannolikt varit ännu lägre om inte marknaden styrts av oligopol med ett statligt företag i spetsen.
Klädmarknaden är dominerad av några frivilliga fackkedjor samt ett antal filialföretag. Det största av de senare anses som billigt, men har utomordentligt goda marginaler. Detta innebär exempelvis att ägarfamiljen kan påverka börskursen på de egna aktierna. Här behövs definitivt mer verklig konkurrens.
Sverige har en hög moms och många indirekta skatter som påverkar konsumentpriserna. Mycket generösa avtal för butiksanställda ger dessa den dubbla lönen under veckoslut och helger. Denna generositet tvingar många små företag på knä.
Att Schweiz och Norge slår oss när vi går utanför EU är en klen tröst. Min tro och övertygelse är att de sänkta skatter som blir en följd av arbetslinjen – färre som lever på bidrag och fler som arbetar – i kombination med en sund arbetsmarknad där fackens makt balanserats kommer att göra oss alla lyckligare och rikare.
Härliga framtid – farväl till högskattestaten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar