söndag 21 juni 2009

Snart är sommar'n över

Midsommar har passerat och idag är det sommarsolståndet. Under midsommardagen har eftertankens kranka blekhet sakteligen anpassat sig till beslutsamhetens friska rodnad.

Köpte ett CD-album med Povel Ramel. Där sjunger han i sången "Siskorna i björken" om "humlestör och klöver, snart är vintern över". Och i takt med majstängernas vissnande går vi mot högsommar, skördetid och höst. Rakt emot Ramels vårsång.

Hösten är en missförstådd årstid. Karlfeldt skrev om den vår de svage kalla höst. De starka kan se fram emot kräftor, skaldjur, ål och i november gåsen. Vi äter älg och alla dessa underbara svampar.

Årstiderna växlar. Och varje tid har sin tjusning. Nu är det snart semester och allt vad detta innebär. Augustinätterna möter oss sedan med sina mörka ögon. Sommaren är inte slut i och med denna månad. Den är den sista sommarmånaden - glöm aldrig bort det även om sommarlovet är slut.

September - förhöst. Oktober och november - den riktiga hösten. Goda böcker, brännvinskryddning och gåsablot. Sedan blir det december och vintersolståndet och allt vänder igen. Och vi kan lyssna till "Siskorna i björken".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar