tisdag 30 juni 2009

Gotland - mer politik än segling


Det är inte bara mycket varmt runt hela vårt land. Över Gotland finns ett lokalt högtryck som överträffar det mesta. Alla politiker är där. Alla lobbyister likaså. Ohly har gett oss sitt kommunistiska credo. Björklund har talat sig varm för lärlingsplatser och den rödgröna röran meddelat sin syn på fastighetsskatten. Inga större sensationer så här långt. Centerledaren hyllade bävern och var som vanligt en god borgare. Har jag glömt bort KD?

Imorgon onsdag axlar Fredrik Reinfeldt rollen som ledare för EU. Egentligen ordförande för unionen under ett halvår. Förväntningarna är höga - med all rätt. Vår statsminister kommer att möta många utmaningar. Vissa planlagda och förutsedda, andra kommer att kräva improvisationsförmåga och fingerspitzengefühl.

Han gjorde en principdeklaration när han besökte oss i Farsta. Han tyckte att Sverige skulle exportera el för minska behovet av kolkraftsproducerad. Betyder detta fler kärnkraftverk? Återstart av Barsebäck? Smarta danskar - vi stänger Barsebäck, de säljer kolkraft till oss och vi får det sura nedfallet i våra sjöar. Dansken är inte bara bra på att brygga öl och göra smörrebröd. Han är också en god affärsman.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar