torsdag 3 maj 2012

Barnfattigdom


Rädda Barnen har publicerat en uppmärksammad och omdiskuterad rapport avseende barnfattigdomen i Sverige. Denna i vissa stycken kontroversiella rapport har lett till en animerad debatt i vår eljest relativt stillsamma stadsdelsnämnd.

Fick med mina handlingar till kommunfullmäktige en motion från (V) skriven av Karin Rågsjö ang. tio kraftfulla insatser mot barnfattigdomen i Stockholm. En i många stycken fascinerande läsning.

När man studerar denna motion och funderar över Rädda Barnens rapport bör man ha vissa grundläggande fakta i åtanke. Enligt Wikipedia definieras fattigdom som avsaknad av eller knapphet i resurser för en individ, grupp eller nation. Begreppet kan vara absolut eller relativt. Vill man ha en mer grundläggande begreppsförklaring avseende fattigdom kan man läsa på fattig.nu: Den som nästan alltid är hungrig, otrygg och maktlös är fattig. De som inte kan gå till doktorn när de är sjuka, skicka sina barn till skolan eller känna sig säkra i hemmet och på jobbet är fattiga.

Vill på intet sätt förringa den verkliga barnfattigdomen varken utanför eller innanför landets gränser, men den bör noggrant analyseras. Är man fattig om man inte har den senaste mobiltelefonen eller datorn? Är man fattig för att man har en jacka från H&M istället för en Canada Goose för 7 999 kr? I Sverige är definitionen av fattigdom bredare och omfattar de hushåll vars inkomst inte tillåter större sparande, och inte har särskilt mycket pengar till exempel tv-innehav, tandvård och liknande, utan måste ansöka om försörjningsstöd för sådant.Det var kanske inte riktigt så Rädda Barnen beskrev verkligheten.

Kan hålla med Karin Rågsjö vad avser hemlöshet och att alla barn skall ha rätt till en god skolgång. I det senare fallet har (V) varit med och gräva den svenska skolans grav och därmed ökat klyftorna. Receptet mot barnfattigdom och annan social misär är att bryta utanförskapet. Inte som Karin Rågsjö cementera fast dem.


Karin Rågsjö tillhör (V), d v s det gamla kommunistpartiet. Sovjets och Nordkoreas flaggor fördes i Vänsterpartiets förstamajtåg. Man kanske demonstrerade mer än man avsett. Detta sista stycket avsett som konsumentupplysning.

1 kommentar:

  1. Vart fanns nordkoreaflaggor i v's demonstrationer? Vet att diverse högermänniskor spridit ut det ryktet på sociala media idag, men det är lögn för allt vad jag kunnat kolla upp.

    SvaraRadera