torsdag 2 juli 2009

Johan Pehrson och friheten

Johan Pehrson anser att frihetsbegreppet inte måste vara få köpa sprit när, var och hur som helst. Detta anser jag vara en märklig definition av begreppet frihet. Frihet är vidare än så, enligt Johan Pehrson, frihet är sålunda att inte få frihet. Detta leder mina tankar till Orwells 1984 - nyspråket. Frihet är enligt Johan Pehrson att acceptera inskränkningar. Spriten kan begränsas utan att friheten kränks - vad blir nästa steg. Johan Pehrson är inte vem som helst. Han är riksdagsledamot och gruppledare för folkpartiet liberalerna och representant för Örebro län.

Min son och jag hade många och långa diskussioner om begrepp som frihet, social ingenjörskonst och hur långt man skall gå för att skapa det "ideala" samhället. Under dessa meningsutbyten kom vi fram till att varje försök att tukta, skapa det ideala etc. kommer man att hamna i en begränsning av friheten som leder till extremer. I dess mest extrema form - Auschwitz. Vi utrotar det vi inte anser passa. Tror inte för ett ögonblick att Johan Pehrson strävar efter någonting sådant. Men vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser.

Varför detta inlägg? Johan Pehrson anser att vad Johnny Munkhammar och Mattias Svensson skrev i Aftonbladet den 2 juli 2009 strider mot friheten. Kan aldrig tro att Jan Björklund kan göra en sådan logisk saltomortal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar